U toku je dugoočekivana izgradnja drumskog tunela kroz Frušku goru u okviru saobraćajnice Ruma – Novi Sad. Ova saobraćajnica povezaće obilaznicu oko Rume sa autoputem kroz Novi Sad, a ključni građevinski objekat predstavlja dvocevni tunel ispod Fruške gore koji je dug skoro četiri kilometra, a ujedno će biti i najduži tunel u Srbiji.

Ova izgradnja ima za cilj da saobraćajno rastereti urbanizovane površine i izmesti tranzitni saobraćaj s prostora Nacionalnog parka Fruška gora kroz tunel “Iriški venac“. To će biti vangradska saobraćajnica rezervisana za brzi motorni saobraćaj.  Povezaće tri opštine: Novi Sad, Irig i Rumu. U perspektivi, ovaj putni pravac povezaće Vojvodinu i zapadnu Srbiju, ali i Koridor 10 i Koridor 11 sa Koridorom 5c, pravac Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Mostar-Ploče.

Najvažniji značaj koridora Novi Sad – Ruma sa tunelom je taj što će se konačno rešiti ogroman problem prolaska teretnjaka preko Fruške gore i kroz Irig, kuda prolazi najprometnija saobraćajnica u Srbiji sa dnevnim prosekom prolazaka od 10.000 do 12.000 vozila.

U ovaj projekat su uložena velika novčana sredstva, kao i veliki broj građevinskih mašina poznatih brendova (CATERPILLAR, VOLVO, KOMATSU, JCB, TEREX, MONTABERT, YANMAR… ) kao što su: bageri, utovarivači, damperi, grejderi, rovokopači, drobilice, kamioni, valjci čijom se prodajom bavi i naša kompanija BITERRA RS.

Detaljnije o projektu pogledajte OVDE.