Bager 288 je najveći bager na svetu koji je kreirala nemačka kompanija ,,Krup’’ davne 1978. godine i to za potrebe rudnika Rajnbraun. Za izradu najvećeg bagera na svetu bilo je potrebno 10 godina rada i utrošenih neverovatnih 100 miliona dolara.

,,Istorijsko’’ kretanje ove mašinje dogodilo se 2001. godine kada se premeštala od jednog do drugog površinskog kopa. Ovaj bager nije mogao da zaobiđe prepreke, pošto se kreće samo pravolinijski, radnici su morali da posipaju pesak preko asfaltiranih puteva i železničkih šina kako ih ova ogromna sprava ne bi uništila. Takođe, morali su da sklanjaju električne bandere i kablove kao i da sade posebnu vrstu trave na trasu kretanja kako bi se bager lakše kretao.

Dužina vozila iznosi 220 metara, visina 96 metara, a težina je 13.500 tona što ujedno ovaj bager čini i najtežim vozilom na svetu. Sposobno je da isporuči 240 hiljada tona uglja dnevno. Za njegovo pokretanje potrebno je neverovatnih 16,5 megavata struje, a brzina kretanja je od 2 do 10 metra u minuti.Potrebno je najmanje petoro ljudi da bi se upravljalo mašinom, kreće se na 12 gusenica od kojih je svaka širine 4 metra, a radijus okretanja skoro 100 metara.

Kako sve ovo funkcioniše, pogledajte u videu: