Ako razmišljate o kupovini novog bagera, možda se pitate koje su prednosti metalnih gusenica u odnosu na gumene. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Na kraju, međutim, oni imaju različite primene, u zavisnosti od prirode i faze svakog projekta.

Jednostavno rečeno, gumene gusjenice nude veću svestranost, dok metalne gusenice nude veću izdržljivost. Da bismo olakšali odluku o pravom izboru, u nastavku ćemo pogledati kako se ove prednosti primenjuju na posebne situacije tokom građevinskih projekata,

Trenje:

Gumene gusenice imaju primetnu prednost u odnosu na metalne na većini površina. Guma ima veće trenje i bolje se prilagođava neravnim površinama, što povećava ukupni površinski pritisak. Na bilo kojoj relativno glatkoj, suvoj površini, gumene staze će biti u prednosti.

Gusenice od gume mogu da se kreću po betonu i asfaltu bez habanja i oštećenja, što čelične gusenice ne mogu da urade jer su teže i tvrđe. To ih čini idealnim za građevinske projekte koji su u kasnoj fazi razvoja. Bageri sa gumenim gusenicama mogu pristupiti radilištima vezanim za završeno uređenje ili postojeći trotoar.

Metalne gusenice imaju značajnu prednost u odnosu na gumene gusenice na težim tipovima terena i okruženjima. Na primer: metalne gusenice mogu bolje da rade na blatnjavim površinama gde bi se gumene gusenice jednostavno okretale u prazno.

Izdržljivost:

Čelične gusenice su odlične kada je u pitanju izdržljivost. Snažan, čvrst materijal sprečava kontakt sa mnogim oštrim i tvrdim površinama koje se obično nalaze na gradilištu. Čelične gusenice su fizički otporne na materijale iz životne sredine i mnogo je manje verovatno da će ih oštetiti hemikalije.

Gumu mogu uništiti ili oštetiti mnoge hemikalije i materijali koji se nalaze na radu. Glavni problem su ulja i masti, koje mogu oštetiti ili istrošiti gumene gusenice. Stoga ove gusenice zahtevaju i mnogo opštije održavanje u smislu provere i podešavanja napona i obezbeđenja čistoće. Za razliku od gumenih gusenica, metalne gusenice imaju labavost u sistemu, što omogućava prirodno izlučivanje kamenja i drugih ostataka.

Udobnost:

Gumene gusenice se savijaju i prilagođavaju terenu, što generalno znači da je vožnja mnogo udobnija za rukovaoca. Nasuprot tome, metalne gusenice izazivaju mnogo više poskakivanja, što može umoriti rukovaoca mašine. Metalne gusenice su takođe veoma glasne, što bi s jedne strane moglo biti pozitivno u pogledu uzbunjivanja radnih ekipa na prolaznike, ali je u većini slučajeva veoma uznemirujuće.

Pravi izbor gusenice

U većini slučajeva postoji mnogo preklapanja u pogledu toga šta se može uraditi sa gumenim ili metalnim gusenicama. U mnogim slučajevima oni će obavljati isti posao sa istom efikasnošću i kvalitetom. Izbor između njih je stvar procene koja opcija odgovara specifičnim okolnostima vašeg građevinskog projekta.

Ako rukovalac mašine radi oko posebno nazubljenih stena, blata i gustog žbunja, prednosti metalnih gusenica su neosporne. Ali takođe morate biti oprezni u pogledu aspekta cene, jer su metalne gusjenice generalno skuplje, dok se gumene gusenice češće koriste i šire dostupne.

U našoj kompaniji Adriabager nudimo veoma raznoliku paletu gumenih i metalnih gusenica. Više informacija i specifikacije pojedinih modela možete pronaći u našoj online prodavnici: adriabager store