Funkcija finišera kao mašine je ogromna u savremenoj gradnji. Preko 90 % kopnenih puteva u Evropi i Americi urađeni su upravo ovim mašinama. Ova mašina ima funkciju već više od jednog veka za pozitivnim modifikacijama do današnjeg dana.

Finišeri su složene mašine na sopstveni pogon, pokreću se gusenicama ili gumenim točkovima za izradu nosivih slojeva od asfaltno-betonskih mešavina kod puteva, zatim avionskih pista, zatim obloga kanala itd. Sastoji se iz komponenti koje prihvataju, razastiru i zbijaju masu, a po potrebi mogu služiti kao gladilice ili mogu praviti odnosno rezati ugrađene zastore. Kreću se tokom rada neprekidno vrlo malom brzinom. Finišeri su dakle mašine kontinualnog dejstva,  rade bez prekida na asfaltiranju deonice puta, kamioni sa vrelim asfaltom dolaze, sipaju masu u koš finišera i vraćaju se nazad, a finišer rasprostire materijal. Koševi su različite veličine i postoji veliki broj različitih principa rada. 

Dele se uglavnom na finišere za beton i finišere za asfaltne zastore. Postoji mnogo različitih vrsta finišera u smislu njihove veličine, praktičnog učinka, konstrukcije za kretanje, kao i prihvat i ugradnju materijala. Vođenje finišera po pravcu i visini uglavnom je automatsko pomoću lasera preko prethodno nivelirane žice ili preko papuče po prethodno izvedenom delu zastorne konstrukcije.

Ukoliko vam je potreban bilo koji rezervni deo za vaš finišer bilo da je Volvo, Vogele, Venieri, Bitelli, Bomag ili bilo koje druge marke možete nam se javiti, a mi ćemo se potruditi da vam damo povratnu informaciju u najkraćem mogućem roku.