Pre 50 godina proizveden je prvi hidraulični čekić. Međutim, ko može tvrditi da je prvi proizveden u istoriji? Postoje dve strane ove priče kao što su Atlas Copco i Montabert ,dve firme koje tvrde da su razvile prvi hidraulični čekić. Važno je napomenuti da je koncept, za koji se veruje da je bio razvijen u obe firme, bio prihvaćen od strane mnogih tokom godina, čineći industriju velikom koliko i danas!

1967. godine, Krupp Berco Bautechnik, posao koji je razvio opseg hidrauličnih čekića (koji je kupio Atlas Copco), prikazao je svoj hidraulični čekić HM 400 na sajmu u Hanoveru. Nakon što se pokazalo veliko interesovanje za čekić, prodato je 2.000 jedinica. Kako ne bi nadmašio Krupp Berco Bautechnik, Montebert je takođe privukao veliku prodaju sa svojim čekićima u to vreme.

Pokazalo se da rani hidraulični čekići imaju mnogo nedostataka. Kao prvo, nije bilo moguće da hidraulični čekić bude u stalnom kontaktu sa stenom za koju je dizajniran da razbije. Zbog ovog nedostatka, hidraulični čekići su bili skloni kvarovima u ranoj fazi.

Kako je na tržište ušlo više firmi, uključujući Indeco, NPK i Rammer, granice su potisnute krajem 1980-ih godina, kada su stvorene ogromne jedinice od 11 tona. Međutim, proizvedena je samo mala količina jedinica jer tehnologija za hidraulične zaptivke još nije bila lako dostupna. Osamdesetih godina uveden je i Rammer G120 čekić, koji pokazuje održivost velikih čekića.

Ove jedinice, zajedno sa drugima, sve više postaju popularne, jer nauka i tehnologija pomažu industriji da se razvije za tržišta građevinskih radova i kamenoloma. Hidraulic Breaker Services LLC se zahvaljuje za evoluciju hidrauličnih čekića!